OK… so when performing an update because a new snapshot has been issued, what actually is the difference between using:

from the command line whilst not logged in to a desktop session: "zypper up" and

from within a desktop GUI: "yast2 (sw_single) -> Package -> All Packages -> Update if newer version available"

I thought the latter was functionally equivalent to "zypper up", ("zypper –help" indicates "up – Update installed packages with newer versions").

Is there perhaps something that yast2 (because it is running within a desktop session) is unable to do…

Source: forum

Perpetual newb, only as clever as people helping me ;), so please be gentle with me
I have PC with XP and couple of other distros installed.
I want to try openSUSE, so have downloaded and burned DVD with openSUSE13.2
I am using separate boot partition (using legacy grub).
I have prepared specific separate partition for openSUSE.

Can I install openSUSE to the specific prepared partition, without affecting either XP, or other distros and without messing up my grub boot set-up?
What is the best command to add to menu.lst to fire openSUSE?

thank you.

Source: forum

I updated opensuse 13.1 and this made my boot loader unusable. There were more then 60 packages and the boot folder was for sure updated. I am using GPT and disk is divided into 1 GB sda1 vfat /boot/efi
1 GB sda2 ext4 /boot
and the rest is LVM

I first boot system using resqueGRUB2 disk and reinstall grub2 into /boot using Yast and was able to start system only with when the start order in BIOS was changed from UEFI to Disk directly (Legacy?). I reinstall GRUB2-efi using Yast but still I get message "no boot devices" when start order is switched to UEFI. The file in /boot/efi/EFI/opensuse seems to be corrected (although is is only 130 kB in size) and can be run when I start system using res-CD (which is recognized by UEFI). Somehow the efi partition on HD is no longer recognized by BIOS as efi. Using Yast the disk partition table shows 3 devices as above. Changing sda1 GPT partition type from vfat (0x0c) to efi (0x00) did not make any change. Well I have not yet tried to:
umount sda1
format sda1 with vfat
and reinstall GRUB2-efi

I am just afraid that using terminal I might mess with GPT.
Can anyone give me suggestions, please.
JP

Source: forum

Уважаемые знатоки, срочно нужна помощь, сломал голову.
Есть Вэб сервер за NAT в DMZ зоне (192.168.0.1)
Есть подсеть 192.168.1.0/24 (INT зона)
Есть внешний IP 111.222.333.444 (EXT зона)
Необходимо, что-бы при запросе 111.222.333.444 с (INT зоны 192.168.1.0/24) меня пробрасывало на 192.168.0.1 Пробую так
FW_FORWARD_MASQ=”0/0,192.168.0.1,tcp,80,80,111.222.333.444”
Читаю так, любой запрос который приходит из вне на IP 111.222.333.444 пробрасывается на 80 порт 192.168.0.1.
Что делаю не так ? проброс не осуществляется.

Source: forum

Hello All,

I am new to the OpenSuse and I used it for mostly for browsing and playing multimedia content.
I have recently installed OpenSuse 13.2 and installed Chromum browser.

Whenever I play some YouTube video or flash videos from other websites, the tittle bar of the windows and panel (task manager panel) suddenly disappears.
Also the Kickoff Application launcher doesn’t open up. I can not do any other activity. The screen just freezes.

However this doesn’t happen with Firefox. The videos play smoothly without affecting anything.

The only way to go back to normal is to restart OpenSuse forcibly using hardware power button.

I really appreciate your help and time in this issue.

Thank you.

Source: forum

Een printer delen met de rest van de familie.

In de woonkamer staat een computer die door de hele familie wordt gebruikt, en waarop een printer is aangesloten.
Die printer installeren is geen enkel probleem.
Maar nu wil ik dus via netwerk deze computer gebruiken.
In openSUSE kun je dat op verschillende manieren doen.
Via de instelling van de DE (Plasma 5)
Via Yast
Via Cups (inloggen via localhost)
Geen van deze opties werken " out of the box"

Alle 3 "zien" de printer in het netwerk, maar daar houdt het mee op.
Uiteraard is op internet wel een oplossing te vinden, maar toch vraag ik mij af waarom dit niet makkelijker kan.
Heb even een Ubuntu-live usb gemaakt, en kan zelfs vanuit die live-omgeving mijn netwerk printer aanspreken.
Wordt direct herkent, en is klaar voor gebruik.

Een beetje frustratie wat ik hier van mij afschrijf, maar ik denk dat dit soort zaken de reden is dat openSUSE altijd meer een keuze blijft voor de wat " ervaren" computer gebruiker.

Source: forum

When the system presents new updates and I try to update I get the following error message:

Code:

kio-extras5-5.3.2-19.4.i586 requires libmtp.so.9, but this requirement can not be provided


I checked the software manager and libmtp package is installed.
I have to do more to be able to install system updates?

I am using OpenSuse 13.2 with kde.

Source: forum

I have come back to Linux after a longish absence. OpenSUSE 13.2 installed without difficulty apart from struggling to get the graphics drivers installed properly (I assume). OpenGL is not enabled. For old times sake my children, now young adults, insisted that I load Tux racer. This will not run as a consequence of the above OpenGL issue as far as I can tell. Scrutinising multiple forum pages has not helped me. Possible relevant information follows. Help please!:'(

uname -a
Linux office-suse 3.16.7-24-desktop #1 SMP PREEMPT Mon Aug 3 14:37:06 UTC 2015 (ec183cc) x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

/sbin/lspci -nnk | grep ‘[03’ -A2
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller [8086:0412] (rev 06)
Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Device [1458:d000]
Kernel modules: i915

01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GM107 [GeForce GTX 750 Ti] [10de:1380] (rev a2)
Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Device [1458:3681]
Kernel driver in use: nvidia

nvidia-settings
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0".
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0".
[VS] Software VDPAU backend library initialized
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0".
[VS] error (glx_ctx_ref_glc_hash_table): glXChooseVisual failed

zypper se -is nvidia
Loading repository data…
Reading installed packages…

S | Name | Type | Version | Arch | Repository
–+——————————-+———+———————–+——–+————————
i | nvidia-computeG04 | package | 352.41-16.1 | x86_64 | nVidia Graphics Drivers
i | nvidia-gfxG04-kmp-desktop | package | 352.21_k3.16.6_2-14.1 | x86_64 | (System Packages)
i | nvidia-gfxG04-kmp-desktop | package | 352.41_k3.16.6_2-16.1 | x86_64 | nVidia Graphics Drivers
i | nvidia-glG04 | package | 352.41-16.1 | x86_64 | nVidia Graphics Drivers
i | nvidia-uvm-gfxG04-kmp-desktop | package | 352.41_k3.16.6_2-16.1 | x86_64 | nVidia Graphics Drivers
i | x11-video-nvidiaG04 | package | 352.41-16.1 | x86_64 | nVidia Graphics Drivers

Source: forum